Roaccutane – un remediu controversat impotriva cosurilor

De | mai 2, 2009

Roaccutane – un medicament controversat

Bazat pe isotretinoina, Roaccutane este un remediu de ultima instanta impotriva acneei nodulo-chistice.  Isotretinoina este o forma de vitamina A care reduce nivelul sebumului secretat de glandele sebacee. Se prescrie de medic de obicei in cazuri severe, in care alte remedii au dat gres. Este eficient, dar efectele adverse multiple l-au transformat intr-un tratament controversat. Printre efectele negative posibile se numara malformatii congenitale severe ale fatului (in cazul in care este luat in timpul sarcinii), uscarea mucoaselor, dureri musculare, modificari la nivelul oaselor.

Un caz recent a facut senzatie. Parintii unei tinere din Campina au dat vina pe tratamentul cu Roaccutane pentru decesul ei. Tanara urma un tratament de lunga durata (6 luni), dupa o vreme parintii si cunoscutii sesizand modificari de comportament. Tanara s-a sinucis. Medicii nu au acuzat o legatura directa intre tratament si actul sinucigas.  In prospect se specifica la efecte adverse: tulburari psihice sau ale SNC (de exemplu tulburari de comportament, depresie si crize).

Grav este ca un astfel de medicament se elibereaza in Romania fara reteta. Sfatul nostru: evita sa iei Roaccutane pe cont propriu. Intai consulta un medic specialist. Este sanatatea ta in joc. Pentru mai multe relatii despre cazul sinuciderii si efecte adverse iata cateva resurse:

Aricolul despre trista sinucidere a unei adolescente: http://www.romanialibera.ro/a151385/o-tanara-s-a-sinucis-dupa-ce-a-luat-un-medicament-impotriva-cosurilor.html

Un grup de suport pentru cei care au luat Acuutane/Roaccutane  http://www.accutaneaction.com/index.html

Roaccutane contra cosuri

Roaccutane contra cosuri

Prospectul Roaccutane

Indicatii si utilizare:

Formele grave de acnee nodulo-chistica rezistente la tratamente, mai ales acneea chistica si acneea conglobata, in special atunci cand exista leziuni la nivelul trunchiului.

Roaccutane trebuie prescris numai de medicii care au experienta in administrarea retinoizilor pe cale generala – de preferinta dermatologi – si care pot evalua corect riscul de malformatii, daca Roaccutane este luat in cursul sarcinii.

Retinoid cu actiune antiseboreica specifica, pentru tratamentul pe cale orala a acneei severe, chistice si a acneei conglobate rezistente la alte forme de tratament .

Compozitie:

Substanta activa: izotretinoin (acid 13-cis-retinoic). Capsule a 10 mg si 20 mg.

Proprietati si efecte:
Izotretinoinul, substanta activa a Roaccutane, este un stereoizomer sintetic a acidului all-trans retinoic (tretinoina). Mecanismul de actiune a Roaccutane nu a fost insa complet elucidat, totusi s-a stabilit ca ameliorarea tabloului clinic al acneei severe este asociata cu o reducere a activitatii glandelor sebacee si cu diminuarea maririi acestora – dovedita histologic – in functie de doza. Mai mult, s-a constat la nivelul pielii un efect antiinflamator al izotretinoinului.

Farmacocinetica:

Cinetica acestei substante fiind liniara, evolutia concentratiei sanguine, in functie de timp este previzibila. Absorbtia la subiecti sanatosi, ca si la pacientii cu acnee chistica, concentratiile plasmatice maximale (Cmax) de aproximativ 250 ng/ml, au fost obtinute la 1-4 ore (tmax) dupa administrarea a 80-100 mg de izotretinoin. Priza de izotretinoin luata cu alimente creste biodisponibilitatea intr-o proportie care poate atinge dublul valorilor corespunzatoare celor à jeun, fapt care trebuie pus pe seama facilitarii absorbtiei acestor substante deosebit de lipofile. De altfel, se remarca o regresie globala a fluctuatiilor biodisponibilitatii sistemice atunci cand izotretinoinul este luat impreuna cu alimente . Distributie: Procentul de legare de proteinele plasmatice a izotretinoinului este foarte ridicat (99,9%), astfel ca fractiunea nelegata de substanta activa este inferioara valorii de 0,1% din total, pentru un domeniu larg de concentratii terapeutice. Albumina pare sa fie proteina de care se leaga preferential. Nu este cunoscut volumul aparent de distributie a izotretinoinului la om, tinand cont ca nu exista o forma care sa poata fi administrata intravenos. Izotretinoinul trece bariera placentara in cantitati care produc malformatii congenitale. Exista o mare probabilitate ca izotretinoinul sa treaca in laptele matern, avand in vedere carcaterul sau lipofil. Din aceasta cauza, izotretinoinul este contraindicat femeilor care alapteaza. Metabolism: Principalul metabolit al izotretinoinului in sange este 4-oxo-izotretinoin, care se formeaza rapid dupa priza orala; izotretinoinul este izomerizat in vivo la tretinoina (acid all-trans retinoic) printr-o cale metabolica alternativa. Glucuronizarea metabolitilor nu a fost in mod concludent demonstrata la om, dar studiile efectuate pe animale o sustin cu fermitate . Studiile efectuate la om si la caine permit sa se conchida ca exista o recirculare enterohepatica a izotretinoinului, care ar contribui la variatiile interindividuale ale concentratiilor plasmatice. Eliminare: Izotretinoinul pare sa fie eliminat aproape exclusiv prin metabolizare hepatica si excretia biliara . Dupa administrarea orala a izotretinoinului la subiecti sanatosi, ca si la pacientii cu acnee chistica, timpul de injumatatire prin eliminare a medicamentului nemodificat, s-a dovedit a fi intre 7-39 ore (in medie, aproximativ 20 ore). Timpul mediu de injumatatire prin eliminare a metabolitului 4-oxo la pacientii cu acnee chistica, este putin mai lunga (25 ore, valori extreme: 17-50 ore) fata de cel al substantei din care provine. Farmacocinetica in situatii clinice particulare: tinand cont ca izotretinoinul este contraindicat la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, nu exista date farmacocinetice la acestia.

Mod de administrare:

Se va incepe tratamentul cu 0,5 mg/kg/zi. Nu rareori s-a putut observa la inceput o agravare tranzitorie a acneei . Eficacitatea si reactiile adverse variaza de la un subiect la altul; dupa circa 4 saptamani, se va ajusta doza de intretinere care se va situa in domeniul 0,1-1,0 mg/kg/zi, pentru a corespunde necesitatilor individuale. Doza maxima de 1 mg/kg/zi nu trebuie administrata decat pe o durata limitata de timp. Durata totala a tratamentului este in general de 16 saptamani. Evaluarea rezultatelor terapeutice trebuie sa tina cont de faptul ca procesul de insanatosire continua adesea si dupa oprirea tratamentului. Inainte de a instaura un nou ciclu de tratament , care va fi reluat in conformitate cu indicatiile de mai sus, este necesar sa treaca un interval de cel putin opt saptamani. Capsulele vor fi luate in cursul mesei: dozele mici, intr-o priza unica cotidiana, dozele mai mari de asemenea odata sau in mai multe prize, repartizate in cursul zilei. Tratamentul local asociat: Administrarea simultana a altor antiacneice cu actiune keratolitica sau exfoliativa nu este indicata. Nici tratamentul concomitent cu raze UV nu este recomandat. Expunerea la soare trebuie evitata. In caz de nevoie, se poate administra un tratament adjuvant, local, neagresiv, cu produse antiacneice .

Contraindicatii:

Roaccutan este contraindicat in sarcina (vezi mai departe), insuficienta renala sau hepatica, hipervitaminoza A, hiperlipidemie forte, hipersensibilitate la produs.

Precautii:

Este necesar a se controla functia hepatica inainte de tratament , la o luna dupa inceperea lui, apoi la intervale de cate 3 luni. Este necesar de asemenea un control al lipidelor sanguine (valori “a jeun”), inainte de tratament , (la o luna dupa instaurarea acestuia si la trei – patru luni de administrare a produsului). Sunt necesare controale mai frecvente la subiectii cu risc crescut (diabet, obezitate , alcoolism, tulburari ale metabolismului lipidic). In caz de diabet cunoscut sau suspectat, este recomandabil a se face mai frecvent controlul glicemiei. Desi nu s-a putut stabili o relatie cauzala totusi s-au semnalat cazuri de crestere a glicemiei in conditii “a jeun” si au fost diagnosticate cazuri noi de diabet in timpul terapiei cu Roaccutane. In cazuri rare a fost semnalata o crestere benigna a tensiunii intracraniene dupa administrarea de Roaccutane ca si dupa tratamentul cu tetracicline. Din aceasta cauza este contraindicat un tratament asociat cu tetracicline. Este contraindicata donarea cu sange de catre pacientii care fac sau au facut recent (una, doua saptamani) tratament cu Roaccutan, femeilor aflate in perioada fertila.

Sarcina si alaptare :

Roaccutane este puternic teratogen . Din aceasta cauza, utilizarea sa este contraindicata, nu numai la gravide, ci si la femei care in cursul tratamentului ar putea deveni gravide, practic la toate femeile in perioada fertila. Pericolul procreerii unui copil malformat este extraordinar de mare cand se utilizeaza Roaccutane in orice doza, in cursul sarcinii, fie chiar si pentru o perioada scurta. Pericolul malformatiei exista pentru fiecare produs de conceptie. Roaccutan este contraindicat femeilor aflate in perioada fertila, cu exceptia cazului cand pacienta indeplineste in totalitate urmatoarele conditii: Sufera de o acnee chistica grava, desfigurata, rezista la terapie uzuala. Intelege prescriptia medicala si se poate conta pe faptul ca o va respecta. Este capabila sa aplice contraceptia obligatorie prescrisa. A fost informata de medicul sau curant asupra riscurilor care decurg, daca in cursul tratamentului cu Roaccutane sau la o luna dupa aceea, survine o sarcina, ca si asupra posibilitatii esecului metodei contraceptive . Confirma ca a inteles masurile de precautie. Are un test de sarcina negativ la mai putin de doua saptamani inaintea inceperii terapiei. In cursul terapiei se va repeta lunar testul de sarcina. Foloseste eficient metoda contraceptiva fara nici un fel de intrerupere o luna inainte de inceperea terapiei cu Roaccutane, in cursul tratamentului si inca o luna dupa terminarea acestuia. Incepe tratamentul cu Roaccutan numai in ziua a doua sau a treia dupa o menstruatie normala. In tratamentul recidivelor se obliga sa ia aceleasi masuri eficace si intrerupte de contraceptie, o luna inainte, in cursul si o luna dupa tratamentul cu Roaccutane. Chiar si femeile, care din cauza unei sterilitati anterioare nu intrebuinteaza metode contraceptive , vor fi lamurite sa le foloseasca, atata timp cat vor lua Roaccutane, conform indicatiilor de mai sus. Daca, cu toate acestea, in cursul unui tratament cu Roaccutane sau in luna urmatoare, survine o sarcina, exista pentru fat un mare risc de a avea malformatii dintre cele mai grave (intre altele, ale sistemului nervos central, ale inimii si ale vaselor mari). In afara de acesta exista un risc crescut de avort spontan. Majoritatea anomaliilor fetale umane legate de administrarea de Roaccutane au fost catalogate si acestea includ: hidrocefalie, microcefalie, anomalii ale urechii externe, (micropinna, micsorarea sau absenta conductului auditiv extern), microftalmie, malformatii cardiovasculare, dismorfia fetei, tulburari ale morfologiei timusului, insuficienta paratiroidiana si malformatii ale creierului mic. Utilizarea in cursul alaptarii: Roaccutane nu poate fi administrat femeilor care alapteaza.

Reactii adverse:

Majoritatea reactiilor adverse ale Roaccutane sunt dependente de doza. In caz de dopaj adecvat, produsul este in general acceptabil tolerat, avand in vedere gravitatea bolii. Cel mai adesea, se observa simptomele analoge hipervitaminozei A, adica uscarea mucoaselor, care poate fi ameliorata, la nivelul buzelor, prin utilizarea unor unguente grase; uscarea mucoasei nazale, care poate duce la epistaxis, uscarea mucoasei faringiene, care poate provoca raguseala. Uscarea conjuctivelor oculare poate duce la conjuctivite si opacifierea reversibila a corneei. Cu ajutorul pomezilor oftalmice usoare, poate fi ameliorata conjunctivita. Intoleranta la lentile de contact poate obliga pacientii sa utilizeze ochelari pe perioada tratamentului. In cazuri rare, s-au semnalat reactii de fotosensibilitate. In cazuri izolate de fotofobie, s-au semnalat tulburari de adaptare la intuneric (hemeralopie) si cataracta lenticulara ca si vasculite (de exemplu, granulomatoza Wegener), scaderea numarului de eritrocite si leucocite (anemie si neutropie), cresterea si scaderea numarului de trombocite, cresterea VSH , tulburari de auz in anumite domenii de frecventa si de asemenea infectii locale sau sistematice cu germeni grampozitivi (Staphylococcus aureus). De asemenea, pot surveni exanteme, prurit, dermatite faciale, transpiratii, granuloame piogenice, paronichie, distrofia unghiilor si o intensificare a formarii de tesut granulos. In rare cazuri, s-a raportat subtierea persistenta a firelor de par. S-a observat, de asemenea, alopecie reversibila, cat si acnee fulminans, hirsutism si hiperpigmentatie (faciala), dureri musculare si articulare; rar, afectiuni inflamatorii ale intestinului (de exemplu: colita, iletita, hemoragie), hiperuricemie si tulburari psihice sau ale SNC (de exemplu tulburari de comportament, depresie si crize). Au aparut modificari osoase si hiperostoze (de exemplu osificarea prematura a cartilajelor epifizare) la copii si la adultii tratati un timp mai indelungat cu doze mari de Roaccutane, pentru alte indicatii decat acneea chistica. In cazul unui singur pacient, dupa un tratament de mai multi ani cu un alt retinoid, Tigason (substanta activa: etretinat), s-a observat aparitia hiperostozei spinale si calcifierea ligamentelor spinale cu compresie medulara consecutiva. Roaccutan nu este conceput pentru tratamente de lunga durata si trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei acestor efecte secundare daca produsul este utilizat incorect pentru tratamente de lunga durata. La sfarsitul unui tratament obisnuit pentru acnee chistica, s-au observat ocazional hiperostoze minimale. Datorita posibilitatii aparitiei unor astfel de modificari osoase, la fiecare bolnav se va evalua atent raportul risc/beneficiu si se va limita folosirea Roaccutane numai pentru tratamentul cazurilor grave. Au fost raportate cazuri rare de hipertensiune intracraniana benigna si tulburari de vedere si ocazional greturi si cefalee. S-a semnalat si o crestere temporara si reversibila a transaminazelor ca si unele cazuri de hepatita , care ar putea fi eventual puse in legatura cu Roaccutane. In multe dintre aceste cazuri, modificarile s-au situat in limitele normalului si valorile au revenit de baza in cursul terapiei. Totusi, au fost descrise cazuri la care din aceasta cauza, a fost necesara reducerea dozei de Roaccutan sau chiar oprirea tratamentului. Cresterea concentratiei trigliceridelor serice si a colesterolului asociata cu scaderea LDH au fost observate, intre altele, in cazul dozelor mari si la bolnavii predispusi (anamneza cu tulburari ale metabolismului lipidic, diabet, obezitate sau alcoolism). ªi aceste modificari sunt dependente de doza, iar concentratiile se normalizeaza repede dupa reducerea dozei sau dupa oprirea tratamentului. Fiecarui pacient trebuie sa i se atraga atentia asupra posibilitatii aparitiei reactiilor adverse. In cazuri rare, s-a constatat limfadenopatie si hematurie/proteinurie. La pacientii cu nivel ridicat de trigliceride serice (> 800 mg%), care beneficiaza de tratamentul cu izotretinoina, exista riscul dezvoltarii pancreatitei. Aparitia keratitei, ca urmare a tratamentului cu Roaccutane este o reactie rar constatata si poate fi pusa in legatura cu sindromul de uscare a conjunctivelor oculare. Prin urmare, pacientii, mai ales cei cu sindrom de uscare a conjunctivei oculare, vor fi supusi unor controale pentru depistarea aparitiei keratitei.

Interactiuni:

Se va evita terapia concomitenta cu Roaccutane si vitamina A, intrucat simptomele hipervitaminozei A pot fi accentuate de aceasta asociere. Intrucat si tetraciclinele pot creste presiunea intracraniana, este contraindicata asocierea acestora cu Roaccutane. Alte interactiuni dintre Roaccutane si alte medicamente (de exemplu, anticonceptionalele orale), nu au fost inca semnalate.
Supradozare: Desi toxicitatea acuta a Roaccutane este scazuta, pot aparea, in cazul unor supradozari accidentale, semnele unei hipervitaminoze A. Aceste simptome sunt reversibile. Totusi, poate fi recomandata, in primele ore, o evacuare a continutului gastric.

Forma de prezentare:

Capsule a 10 mg (30 si 100 buc.). Capsule a 20 mg (30 si 100 buc.). Valabilitate: Medicamentul trebuie utilizat inainte de data de expirare (EXP), marcata pe ambalaj.

Producator: F. Hoffman La Roche

12 thoughts on “Roaccutane – un remediu controversat impotriva cosurilor

 1. Eli26

  Roaccutane este ultima solutie. O incerci pe riscul tau si numai daca recomanda doctorul. Si nici atunci nu sunt convinsa ca as incerca

 2. Nikitutza82

  Eu am folosit Roaccutane mai bine de 6 luni si am scapat de acnee 100% (si credeti-ma ca eram RAUUUU – cosuri rosii, cosuri cu puroi, puncte de toate culorile, chisturi pe fata, noduli…..). Singura reactie adversa a fost cea a uscarii buzelor – nu am avut nici un alt efect secundar din cele din prospect. Ca sa scap de cosuri eram in stare sa fac orice. Stiam de discutiile controversate ce aveau ca subiect Roaccutane, dar mi-am asumat riscul. Mentionez ca am luat acest medicament numai cu reteta si numai sub stricta supraveghere a medicului dermatolog- nu am mancat ciocolata, prajeli, nu am baut Cola/Pepsi/alcool, nu am iesit la soare deloc pe toata perioada de administrare a medicamentului (mai-decembrie). A fost greu, dar a meritat. Am aproape 2 ani de cand am intrerupt tratamentul si sunt inca bine.

 3. felicia

  si eu iau Roaccutane este cel mai bun,mi l’a spus dr dermatolog prin tel era in concediu dupa ce i’am explikt cum sunt cosurile.Eu am avut stafilococ auriu.le’am tinut vreo luna in sertar din kuza prospectului dar acum sunt f bine dupa 2 luni nu mai am niciun cos si nu am tinut cont d c am mancat si am baut si cola,de iesit afara am iesit fiind si vara nu are nicio legatura k nu e operatie cu laser.la fel mi s’au uscat buzele dar am folosit un strugurel.Recomand cu incredere roaccutane nu se sinucide nimeni.

 4. Mike1angel0

  Se mai comercializează acum roaccutane fără rețetă sau e musai să ai rețeta ca să îl poți cumpăra?:D

 5. cristina

  Am folosit roaccutane si imi pare rau pentru ca mi-a lasat pe fata cicatrici care nu vor trece niciodata.si continui cu cosuri pe fata

 6. Andrei

  Precum Cristina asa si eu(intr-o mica mare masura); a fost bine 6 luni de zile, ten curat cicatrici nu foarte dure, dar dupa 6 luni…a revenit in forta, partea stanga a fetei e … n-am cuvinte…un an de zile am suferit pentru ca nu imi venea sa cred ca sa intors, acum s-a mai domolit, e mult mai bine, poate si din cauza ca ies din perioada adolescentei.Trebuie sa ma rad zilnic pe fata altfel risc sa ma umplu de cosuri rosii si marunte fix la radacina parului facial.La barbati e mai dura treaba cu acneea mai ales din cazua hormonilor si a parului care incepe sa creasca pe fata si nu numai.
  Roaccutane, pentru unii da rezultate pentru altii da rezultate si apoi devine un cosmar.

 7. Oana

  Am acnee de 2 ani ,am 17 ani acum si de atunci folosesc doar tratament extern: un gel de la avenne,brevoxyl si retin-a, recomandate de dr meu dermatolog..am avut momente in care fata arata destul de bine, dar in ultimile luni acneea a revenit parca intr-o forma mai urata decat cea de la inceput:(( nu ma mai suport! mananc sanatos,fac f mult sport si pot spune k mi-am ingrijit cu strictete tenul,degeaba ..zici k sunt blestemata:((((ii rog pe cei care au folosit roaccutae sa-mi zica daca cu adevarat merita incercat ,va rog mult. Multumesc si rabdare..:(

 8. ionut

  dar va rog sami ziceti vad ca comentarile aste as de mult dar asta e nikituza zimi te rog de reacti adverse are cu uh lai folosit ca am citit antrun articolo ca o fata sa sinucis dupa 6 luni de tratament psihic plzzzzzzzz

 9. violeta

  Buna tuturor.
  Acest medicament este foarte mult controversat si in Franta. Traiesc de cativa ani in Franta si timp de 3 ani am avut probleme groaznice de ten. Incercasem foarte multe tratamente pe baza de zinc, tetraciclina solutii de fata etc. Nici un rezultat. Cativa medici de aici prescriu si ei Roacutan dar stiam de reactiile adverse ale acestuia. Ideea este ca sunt niste substane atat de puternice in el incat raman mult timp in corp si dupa terminarea tratamentului. Acum cativa ani cand aparuse scria pe el ca femeia sa nu ramana insarcinata 2 ANI dupa ce a terminat cura cu Roacutan deoarece exista risc mare sa se nasca bebelusul cu malformatii. Va imaginati ce puternica e substanta din el. Am un amic care l-a luat si dupa ce a terminat tratamentul a chelit pe jumatatea capului. A scapat de cosuri dar nu mai are nici par. Unei doctorite din FR i-am spus „cand aveti curaj sa il dati fetei dvs atunci iau si eu”. Acum nu mai am asa multe cosuri si pot spune ca fff mult erau pe baza stresului. Dar pot spune ca erau multe si oribile. Ce am incercat si a dat roade bune: BETADINE. Este un dezinfectant pe baza de iod ce se fol ff mult la operatii. Este foarte bun dar mai intai sa incercati pe o bucatica mica de pe fata (pe cateva cosuri) sa vedeti ca nu aveti o reactie alergica la iod. daca dupa cateva ore de la aplicare nu aveti mancarimi atunci e ok. umeziti un betigas de ureche cu apa si apoi puneti cateva picaturi de betadine; punctati numai cosurile pana cand locul se coloreaza. mai puneti cateva picaturi cand vedeti ca betigasul e uscat si continuai cu restul cosurilor. ideal sa faceti seara la culcare deoarece o sa aveti fata pictata de la betadine. Tineti aceasta cura mult timp. Pentru cicatrici eu am folosit CONTRACTUBEX (e folosit chiar si pentru cicatrici de la operatii) sau KERATOLIZ (dar in prima faza tot contractubex e mai bun). va doresc multa bafta si aveti grija caci este un risc MULT PREA MARE sa luati Roacutane. BAFTA

 10. Anamaria

  eu am fost la dermatolog si mi-a dat urmatorul tratament : roaccutane 10 mg, isotrexin gel, skinoren gel si brevoxyl crema…timp de 6 luni. intr-adevar mi-au disparut cosurile, mai am urme, dar oricum e o mare mare diferenta. buzele le aveam mereu crapate, uscate, dar atat.

 11. Gabriel

  Am folosit roaccutane.. am ajuns la finalul tratamentului sa am fata super curata insa dupa 2 luni de cand nu am mai folosit pastilele au aparut din nou..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *