Arhiva categoriei: Acnee: termeni uzuali

Cosuri pe spate – cum scap de ele?

Cosuri pe spate. Se intalnesc frecvent la persoanele care sufera de acnee, mai ales la barbati. Cauzele sunt aceleasi ca cele care genereaza acneea de pe fata. Vezi cum se formeaza punctele negre. Din pacate, eruptiile de acnee pe spate au efecte nu numai medicale, ci si sociale. Persoanele care sufera de astfel de eruptii… Read More »

Papula

Papulele sunt inflamatii acneice de culoare rosie, fara varf. Ele indica faptul ca inflamatia a spart peretele folicular, raspandindu-se sub suprafata pielii. Deseori o papula se transforma in pustula, pe masura ce se dezvolta infectia. Papula nu trebuie „stoarsa” deoarece infectia se poate raspandi (peretele folicular este deja rupt) si uneori duce la o cicatrice.

Puncte negre

Un punct negru (comedon deschis) apare atunci cand porul se deschide catre suprafata pielii. Sebumul (de fapt melanina din el) oxideaza si capata o culoare inchisa. Multi cred ca aceasta culoare este din cauza murdariei si incearca fara succes sa o spele.

Puncte albe – comedon inchis

Puncte albe – o forma de acnee Punctele albe se formeaza atunci cand infectia nu depaseste stratul superior al pielii. Dupa cum se observa din imagine, porul de la baza unui folicul de par este complet blocat (de sebuum produs de glandele sebacee, celule moarte si bacterii).