Contraceptivele tratament pentru acnee

De | octombrie 18, 2008

Unul dintre efectele secundare benefice ale folosirii contraceptivelor orale (la femei) este diminuarea eruptiilor de acnee.

Pilula contraceptiva combate acneea ?

Da, dar numai partial. Pentru a intelege cum functioneaza trebuie sa stim despre cauzele acneei. Una dintre cele patru cauze majore este excesul de sebuum care blocheaza porii din piele. Sebuumul este produs in cantitati mai mari cand in corp actioneaza hormonii androgini. Contraceptivele contin hormoni care regleaza productia de sebuum si astfel au efect benefic asupra acneei. In SUA, cateva tipuri de pilule contraceptive au fost aprobate oficial ca tratament impotriva acneei.

Cand se iau contraceptive si tratamente hormonale impotriva acneei?

Raspunsul este unul singur: numai la sfatul doctorului. De regula, inainte de a incepe un tratament hormonal se incearca alte tratamente, precum benzoil peroxidul, antibioticele sau retinoizii. Odata identificata componenta hormonala ca o cauza a acneei, medicul poate prescrie si pilulele contraceptive.

Avand in vedere ca pilulele contraceptive actioneaza numai impotriva unei singure cauze, ele sunt utilizate ca parte dintr-un tratament combinat. Cele mai frecvente tratamente hormonale sunt:

1. Pilulele contraceptive. De obicei ele contin concentratii scazute de estrogen si progestin, care diminueaza cantitatea de hormoni masculini. Recomandarea este a nu se lua pilule la sfatul colegelor sau vecinelor, ci numai dupa consultul ginecologic. Pilulele contraceptive pot interactiona cu alte medicamente si pot da efecte secundare.

2. Anti androgeni. Sunt recomandate uneori in combinatie cu contraceptivele orale. Spiranolactona este un medicament cu unn astfel de efect. Din cauza efectelor secundare, anti androgenii sunt luati de obicei impreuna cu pilulele contraceptive. Evident, numai la sfatul medicului

3. Corticosteroizii. In doze mici, corticosteroizii precum prednison sau dexametazona sunt eficiente in combaterea acneei prin controlul androgenilor. Iarasi, din cauza efectelor secundare se combina de obicei cu pilulele contraceptive.

In concluzie, contraceptivele pot fi folosite in controlul acneei, dar numai la recomandarea medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *